Kā aprēķināt ēdiena pašizmaksu?

Datums: 07.08.2020

            Katram biznesam ir svarīgi zināt pārdodamās produkcijas pašizmaksu, lai pareizi uzliktu uzcenojumu un piedāvātu klientiem vienlaicīgi izdevīgu un konkurētspējīgu cenu. Ēdienu pašizmaksa restorānā veidojas no produktu iepirkumu cenas. Kad restorāns saprot, kā veidojas konkrētā ēdiena izmaksas, viņš var meklēt veidus, kā to samazināt un palielināt iestādes peļņu. Pastāstīsim par populārākajām izmaksu aprēķināšanas metodēm.

Vidējo izmaksu aprēķins

            Šī metode ietver produktu izmaksu aprēķināšanu, izmantojot perioda vidējo aritmētisko. Piemēram, mēneša sākumā restorāns iepirka tomātus pa 2EUR/kg, bet mēneša beigās pa 4EUR/kg. Tādā veidā vidējā cena ir 3EUR. Šīs metodes vienkāršība ir acīmredzama, taču tajā nav ņemts vērā, ka daudziem produktiem ir ierobežots uzglabāšanas laiks un tie tiek izmantoti pēc kārtas – līdz ar to arī zema precizitāte, aprēķinot pašizmaksu priekš restorāna virtuves.

Katras vienības pašizmaksa

            Šajā metodē tiek ņemta vērā katras konkrētās pozīcijas vērtība. Metode ļauj sasniegt augstu precizitāti – parasti to izmanto, lai aprēķinātu dārgu preču, piemēram, mēbeļu pašizmaksu. Tomēr restorānā, kur ēdiena izmaksu veido vairāku sastāvdaļu izmaksas, šī metode ir neērta un gandrīz nekad netiek izmantota.

FIFO metode

            Metodes nosaukums atšifrējas kā “pirmais atnāca, pirmais aizgāja”. Šī metode ir vairāk populāra priekš pašizmaksas aprēķina restorānos, jo tā balstās uz rotācijas noteikumu : pirmie norakstās tie produkti, kas tika piegādāti agrāk. Ēdiena sastāvdaļu pašizmaksa aprēķinās pēc vecāko ienākošo atlikumu cenas. Kad piegādes krājumi beidzas, tie tiek norakstīti pēc nākamās piegādes cenas utt. Piemēram, restorānā ir banāni no 2 piegādēm – šodienas un vakardienas. Pasūtījumā sākumā izmanto vakardienas piegādi, bet jauno piegādi nosūta uz noliktavu. Lai FIFO metode strādātu, personālam jāievēro precīzs produktu derīguma termiņu marķējums.

Kuru metodi izvēlēties?

            Ēdināšanas izmaksu aprēķināšanai restorānā ir piemērotas divas metodes: vidējo izmaksu aprēķināšana un FIFO. No tām FIFO metode skaitās precīzākā un grūtākā. Lai atbrīvotu darbiniekus no laikietilpīgiem aprēķiniem, restorāni izmanto krājumu automatizācijas sistēmas.

StoreHouse noliktavas vadības modulis, kas ir automatizācijas sistēmas r_keeper daļa, pilnībā automatizē ēdienu izmaksu aprēķināšanu, izmantojot FIFO metodi. StoreHouse aprēķina izmaksas reālajā laikā un noliktavas darbiniekam ir pieejami piegādes dokumenti, dati par katras ēdiena vai produktu grupas uzcenojumu un analītiskie pārskati.

 

Pareizi un atjaunināti dati par izmaksām ļauj samazināt produktu norakstīšanu un palīdz pieņemt pareizus pārvaldības lēmumus, pielāgojot ēdienu uzcenojumu. StoreHouse noliktavas vadības modulis veiks sarežģītus aprēķinus, ļaujot noliktavu un virtuves darbiniekiem koncentrēties uz citiem darba aspektiem.